Baza składników

W tym miejscu wprowadzisz składniki, które w kolejnej zakładce posłużą do tworzenia receptury.

Wpisz nazwę składnika, jednostkę miary w której będzie rozliczany ten składnik, cenę za jednostkę (kg/gram/sztukę/litr), przypisz grupę składników.

Np. jajko (2zł) możesz wprowadzić jako jedną sztukę 1 x 2.00zł lub 60 gr ( jedna sztuka w gramach) gdzie gram = 0.0333zł

Podobnie z artykułami zakupionymi na pęczki a sprzedawanymi na gramy.

Dodany składnik można edytować i wprowadzać zmiany lub usunąć z listy. Historia ceny dostępna jest od momentu wprowadzenia składnika poprzez kolejne zmiany ceny.

*Ważne – monitoruj i aktualizuj ceny składników na bieżąco lub conajmniej raz w miesiącu. Duże skoki cenowe lub brak aktualizacji cen przez dłuży okres czasu może zakłamać wynik Food Cost w recepturze, wpływając ostatecznie na cenę sprzedaży. System uśrednia ceny wg zakresów dat.